Kontakta kommunen

Kontaktuppgifter till tierps kommun‌

Telefontider

Må - fr 9.00-16.00

Telefon

0293-21 80 88

E-post

medborgarservice­@tierp.se

Besök

Centralgatan 7, Tierp

Öppet

Må - fr 7.30-16.00

 

Psykisk hälsa

Socialdepartementet och Sveriges kommuner och region (SKR) upprättar årliga överenskommelser om riktade insatser inom området psykisk hälsa.

I Uppsala län samverkar kommunerna och Region Uppsala för att utveckla arbetet för personer med psykisk ohälsa. Ett nätverk samlas för att diskutera hur vi bäst organiserar alla delar inom satsningen. Nätverket samarbetar med brukar­organisationerna.

Arbete med suicidprevention

Att förebygga suicid är en viktig del av arbetet med psykisk hälsa. Suicidprevention handlar om att förebygga och minska förekomsten att personer väljer att avsluta sitt liv.

En viktig del av det preventiva arbetet är att öka kunskapen hos personer som möter människor i situationer där det finns en ökad risk för suicid.

Tierps kommun arbetar för att öka kunskapen om suicidprevention genom flera olika utbildningar till medarbetare internt och att utveckla hälsofrämjande och förebyggande insatser i alla delar av kommunen, även i den fysiska miljön.

Främjande verksamheter i kommunen

Flera av kommunens verksamheter arbetar för att främja den psykiska hälsan. Några exempel är:

Kultur och fritid anordnar varje månad flera aktiviteter för att öka möjligheterna för medborgarna att vara delaktiga i ett aktivt kultur- och fritidsliv.

Föreningar och organisationer i kommunen bidrar till både aktivitet och social gemenskap.

Kommunen samverkar med civilsamhället på flera sätt och under 2022 antogs en lokal överenskommelse mellan kommunen och civilsamhället. Överenskommelsen syftar till att stärka civilsamhällets och kommunens utveckling i en hållbar riktning.

I kommunen finns fyra fritidsgårdar där ungdomar mellan 12–20 år kan delta i olika aktiviteter och träffa kompisar i en miljö fri från droger och alkohol.

En kväll i veckan är riktad till ungdomar med funktionsnedsättning 12–25 år.

På kommunens träffpunkter för alla som är 65 år eller äldre finns flera aktiviteter att vara med på. Om du vill äta lunch i sällskap med andra erbjuder alla skolmatsalar seniorlunch.

Kommunen planerar utemiljöerna på skol- och förskolegårar med fokus på stora friytor för lek och lärande, fysisk aktivitet och återhämtning.

Även i arbetet med allmänna parker och lekplatser planerar vi med den fysiska och psykiska hälsan i fokus.

Kommunen erbjuder stöd till vårdnadshavare genom flera olika insatser för att alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt. Familjecentralen, öppna förskolan, för- och grundskolan, elevhälsan och socialtjänsten är knytpunkter för kommunens stöd till familjer.

Hälsoäventyret är en lokal med pedagogisk miljö dit elever i olika årskurser åker för att lära mer om levnadsvanor och hälsa tillsammans med utbildade hälsopedagoger.

Kommunen driver Hälsoäventyret tillsammans med Region Uppsala.

Kommunen erbjuder extra stöd

Det finns aspekter i livet som påverkas av hur du mår psykiskt. Den som behöver kan få hjälp av kommunen genom:

Grundskola och gymnasium

En viktig faktor för ungas psykiska hälsa är att gå ut grundskolan med godkända betyg. Idag är skolfrånvaro ett utbrett problem som kan påverka elevers skolresultat. Kommunen har flera pågående uppdrag för att stärka arbetet med närvaro i grundskola och gymnasiet.

Vuxenutbildning

Kommunen erbjuder stöd både inför studier och under studier. Lärvux-kurser finns för dig om behöver anpassad studiegång. Du som läser på högskola/universitet eller yrkeshögskola kan få stöd inom Lärcentrum med att studera på distans.

Att ha ett jobb, socialt sammanhang och möjligheten att ansvara för sin ekonomi kan bidra till god psykisk hälsa.

Hos kommunen finns möjligheten att ansökan om ekonomiskt bistånd. Målet är att behovet av bistånd ska vara kortvarigt och att så många som möjligt ska kunna örsörja sig själva genom arbete eller annan ersättning.

Kommunen erbjuder konsumentvägledningen och budget- och skuldrådgivning, samt stöd och råd kring boendesituation.

En person som har svårt att se till sina rättigheter eller som saknar anhöriga med möjlighet att hjälpa till, kan behöva hjälp av en god man.

Risk- och missbruk är ofta förknippat med psykisk ohälsa och kommunen arbetar för att både stödja och hjälpa personer i syfte att förhindra framtida missbruk.

Att vara anhörig till någon med missbruksproblem kan påverka det psykiska måendet på olika sätt, därför finns även anhörigstöd.

Kommunen arbetar med personer i sjukskrivning med behov av rehabiliterande insatser och individer med olika funktionsnedsättningar som behöver stöd.

Träffpunkten Skutan är en plats för återhämtning där personer med psykisk ohälsa kan träffa andra i liknande situation, ta del av olika aktiviteter och få en meningsfull vardag.